Куди і як можна поїхати українцям закордон

#подорож

Шенгенська зона все ще закрита для туристичних подорожей українців. Потрапити до країн ЄС залишається можливим лише з дозволом на роботу, на навчання, лікування або в поїздці з діловою метою. Однак загалом список «відкритих» країн для українців збільшується. Які країни та на яких умовах готові нас прийняти – читайте у матеріалі.

У зв’язку з пандемією COVID-19 кожна країна сама визначає обмеження щодо прийому іноземних громадян. На сайті Міністерства закордонних справ України діє спеціальна інтерактивна карта, на якій можна дізнатися актуальну інформацію щодо правил в’їзду на територію тієї чи іншої країни. Дані карти регулярно оновлюються інформацією, що надходить від закордонних дипломатичних установ. При цьому список «відкритих» країн для українців збільшується – якщо на кінець 2020 року подорожі були можливі до 60 країн, то вже у січні 2021-го цей перелік зріс до 83 країн.

З іншого боку, країни продовжують активно вводити нові обмеження. Тож МЗС України все ще рекомендує утриматися від поїздок закордон без нагальної необхідності, а під час планування поїздки постійно перебувати на зв’язку з туристичним оператором і навіть самому зв’язуватися з дипустановою країни прибуття, щоб дізнатися актуальний стан карантинних обмежень.

Читайте також: 

Що робити, якщо затримали або скасували рейс на літак, – радить адвокат

Ні грошей, ні відпочинку: як вберегтися від туристичних шахраїв

Хто може поїхати до ЄС

Україна так і не ввійшла до списку «безпечних» країн Євросоюзу, з яких дозволено в’їзд. Тож наразі на територію ЄС мають змогу потрапити лише певні категорії громадян. Це ті, хто мають дозволи на проживання, дипломати, особи, які їдуть з нагальних причин або на невідкладне лікування, особи, що мають дозвіл на роботу, студенти, учні або науковці та транзитні пасажири. Слід також не забувати про можливість поїздки в ЄС з діловою метою. Правила в’їзду та строки перебування для таких поїздок кожна країна регулює окремо.

Цікаво, що одні країни ЄС наприкінці січня посилили правила в’їзду, а інші навпаки заявили про послаблення правил. Приміром, Франція ввела обов’язковість ПЛР-тесту на коронавірус, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття. А подорожуючи з України в Нідерланди, взагалі доведеться робити два тести на коронавірус, навіть якщо ви перебуватимете там транзитом. Крім обов’язкового ПЛР-тесту не пізніше, як за 72 години до прибуття, усім, хто подорожує з країн «з високим рівнем ризику», до яких належить і Україна, в Нідерландах потрібен також негативний експрес-тест на антигени, який необхідно здати за 4 години до вильоту.

В той самий час Кіпр став першою країною Євросоюзу, що оголосила про зняття вимоги про самоізоляцію після в’їзду для громадян 56 країн світу. Це всі країни Єврозони, а також Україна, Росія, Білорусь, Велика Британія, Ізраїль, Єгипет, Йорданія, Ліван, ОАЕ та Саудівська Аравія, незалежно від їхнього поточного епідемічного стану.

Читайте також: Тест на коронавірус: коли і який краще зробити?

Які країни відкриті для туризму

Експерти прогнозують, що для українців і надалі найпопулярнішими напрямками залишатимуться Туреччина та Єгипет, які продовжують приймати наших співвітчизників за умови негативного ПРЛ-тесту на коронавірус, зробленого не пізніше, як за 72 години до вильоту. Тест не потрібен лише дітям до 6 років.

Водночас карантин у більшості країн світу вніс свої корективи в уподобання українців щодо відпочинку. Зокрема, туроператори відзначають, що все більшої популярності серед громадян нашої країни набувають такі екзотичні напрямки, як Мальдіви, Домініканська республіка або Мексика. При чому, попит на Мальдіви зростає в усьому світі, адже ця країна не встановлює обмежень в залежності від того, з якої країни ти прибуваєш і який у неї рівень захворюваності. Туристи повинні лише мати негативний ПРЛ-тест на коронавірус, зроблений за 96 годин до вильоту.

Читайте також: 

Відпустка в Україні: як, коли і на скільки

Все про відпустки в Україні: хто має право на відпочинок?

Правила повернення в Україну

Україна поділила усі країни світу на «зелену» та «червону» зони за рівнем захворюваності на коронавірус. Цей список щотижнево оновлюється МЗС, виходячи з епідеміологічних даних. Після прибуття з країни, що належить до «зеленої» зони самоізоляція не вимагається. Якщо ж ви в’їжджаєте до України з країни, яка відноситься до «червоної» зони, то маєте пройти самоізоляцію протягом 14 днів з контролем за додатком «Дій вдома». Втім, цього можна уникнути, якщо надати негативний ПРЛ-тест на коронавірус, зроблений не пізніше, як за 48 годин до перетину кордону.

Якщо ж ви не зробили ПРЛ-тест до вильоту, самоізоляції теж можна уникнути. Для цього потрібно зробити ПРЛ-тест вже після повернення. Щоправда, самоізоляцію все ж таки доведеться розпочати, однак одразу після отримання негативного результату з неї можна буде одразу вийти.

Важливо розуміти, що поділ країн на зони використовується виключно для визначення необхідності самоізоляції при в’їзді в Україну і ніяк не пов’язаний з правилами в’їзду до інших країн, які кожна країна визначає для себе окремо. І найголовніше, про що також попереджає МЗС у своїх рекомендаціях – це перевірка стану власного здоров’я перед поїздкою. Крім цього, міністерство закликає зареєструватися в електронній системі ДРУГ (добровільна реєстрація українських громадян), яка надсилатиме вам актуальну інформацію та допоможе зв’язатися з вами у разі виникнення складної ситуації.

Читайте також: Подорожі vs коронавірус: як отримати компенсацію від туроператора?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *